Обговорення ОПП 051 "Економіка"

Обговорення ОПП 051 "Економіка"

За ініціативи Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій 1 листопада 2021 року відбулася відкрита онлайн-зустріч зі стейкхолдерами освітньо-професійних програм (ОПП) щодо обговорення ОПП «Економіка» підготовки здобувачів вищої освіти на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти та на другому (магістерському) рівні вищої освіти за спеціальністю 051 «Економіка».

У зв’язку із карантинними обмеженнями зустріч проходила он-лайн за допомогою платформи Zoom.

На зустрічі були присутні:

1) Зовнішні експерти – представники роботодавців:

Юрій Радько – начальник відділу контролінгу логістики ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Олег Щербак - директор Криворізької філії ПрАТ «УПСК», директор ТзОВ «Деміра» за сумісництвом, депутат Криворізької міської ради.

2) Внутрішні експерти – студенти, здобувачі вищої освіти:

Олександр Драчук – здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на другому рівні (магістр) денної форми навчання спеціальності 051 Економіка (2-го курс).

Надія Петренко – здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на першому рівні (бакалавр) денної форми навчання спеціальності 051 Економіка (3-го курс).

Данило Литвинов - здобувач вищої освіти Державного університету економіки і технологій спеціальністю на першому рівні (бакалавр) денної форми навчання спеціальності 051 Економіка (3-го курс).

3) Викладачі кафедри – члени проектної групи.

Світлана Мацюра – в.о. завідувача кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, член проектної групи.

Олександр Темченко – доктор технічних наук, професор кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, гарант освітньої програми «Економіка» другого (магістерського) рівня вищої освіти», член проектної групи освітньої програми «Економіка» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти» .

Катерина Голікова – кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, гарант освітньої програми «Економіка» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, член проектної групи освітньої програми «Економіка» другого (магістерського) рівня вищої освіти.

Наталя Багашова – кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент кафедри доцент кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, член проектної групи освітньої програми «Економіка» другого (магістерського) рівня вищої освіти» та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти.

Вікторія Радько - кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та підприємництва Державного університету економіки і технологій, член проектної групи.

На початку зустрічі гарант освітньо-професійної програми «Економіка» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Катерина Голікова розповіла присутнім про мету та особливості програми. Зокрема, програма спрямована на оволодіння фундаментальними знаннями з економічної науки та практичними навичками розв’язання складних прикладних задач у різних сферах економічної діяльності. Перевагою програми є здатність випускників розв’язувати широке коло важливих проблем та задач на підставі глибокого розуміння їх фундаментальних економічних основ, використання як теоретичних, так і експериментальних методів, навичок розробки бізнес-планів, оцінки та впровадження інновацій, розробки стратегій економічного розвитку, розрахунків, аналізу та прогнозування техніко-економічних показників діяльності підприємства в економічному середовищі. Гарант презентувала і пояснила обов’язкові та вибіркові освітні компоненти, доцільність їх включення у ОПП та змістове наповнення і розповіла про внесені зміни щодо освітніх компонент.

Присутні на зустрічі зовнішні експерти – представники роботодавців були одностайні щодо у думці щодо збалансованості теоретичної та практичної складової рецензованої ОПП. Водночас, Юрій Радько (начальник відділу контролінгу логістики ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг») звернув увагу присутніх на відсутність серед професійних обов’язкових компонент такої важливої дисципліни як «Економіка підприємства», яка є базисом для опанування фаху. Без теоретичних та практичних положень цієї дисципліни студенти не зможуть мати необхідні базові знання та не можуть мати глибоких знань з основних економічних категорій та понять. На думку експерта необхідно посилити практико-орієнтовану спрямованість програми в частині вивчення дисциплін, які надають можливість опанувати сучасні інформаційно-комп’ютерні програми для управління підприємством, зокрема «SAP» чи інші схожі за функціоналом. В свою чергу Олег Щербак (директор Криворізької філії ПрАТ «УПСК», директор ТзОВ «Деміра» за сумісництвом) позитивно оцінив наявність таких навчальних дисциплін як «Бізнес-інформатика» та «Бізнес-аналітика», що відповідає сучасним вимогам до фахівця-економіста. Представники роботодавців були одностайні щодо необхідності посилення практичної підготовки студентів та збільшення як видів, так і годин практики на підприємствах різних видів діяльності та організаційно-правового устрою.

Долучилися до обговорення ОПП і студенти – здобувачі освіти за цією спеціальністю на рівні бакалавра. Так, Надія Петренко позитивно відгукнулася про навчальний план бакалавра, за яким вона навчається та підкреслила, що нормативна та професійна компоненти є збалансованими і надають уявлення про майбутній фах. Підтримав її думку і Данило Литвинов, який задоволений вибором спеціальності і набором навчальних дисциплін, проте хотів би розширення переліку навчальних дисциплін, які дозволяють отримати сучасні знання у ІТ-сфері.

Таким чином, всі експерти висловили думку, що внесені у ОПП підготовки бакалавра зміни є доцільними і програма відповідає потребам ринку, запитам роботодавців та очікуванням студентів.

Після обговорення ОПП з підготовки бакалавра присутні експерти перейшли до обговорення ОПП підготовки магістра, яку представив гарант програми Олександр Темченко. Зовнішні експерти висловили думку, що ОПП магістра є логічним продовженням програми підготовки бакалавра і дозволяє посилити знання у сфері або економічної аналітики, або бізнес-економіки залежно від обраного пакету варіативних дисциплін. Присутній на зустрічі студент-здобувач магістерського рівня Олександр Драчук також висловив задоволення обраним фахом та переліком навчальних дисциплін, але висловив бажання отримувати більше знань у сфері управління персоналом.

Після досить жвавого обговорення Олександр Темченко розповів присутнім про напрацювання кафедри щодо можливих напрямів вдосконалення ОПП та відзначив, що таке «бачення» фахівців кафедри у більшості збігаються із думкою роботодавців та студентів і відповідає сучасним трендам.

Підсумовуючи результати обговорення двох освітньо-професійних програм модератор Ірина Васильчук озвучила вироблені спільні пропозиції щодо підвищення якості підготовки майбутніх фахівців за спеціальністю 051 «Економіка», які будуть покладені в основу перегляду ОПП та вдосконалення навчального плану.

03.11.2021
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©