Обговорення Концепції освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів за спеціальністю «Гірництво»

Обговорення Концепції освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів за спеціальністю «Гірництво»

Інноваційно-інвестиційний розвиток гірничо-металургійного комплексу України в умовах глобальних викликів всеохоплюючої цифровізації економіки і буття, кліматичних змін та кризи трудових ресурсів потребує підготовки фахівців гірничої справи для регіональних потреб на умовах інноваційної технічної освіти. З цією метою Державний університет економіки і технологій (ДУЕТ) ініціює відкриття і ліцензування освітньо-професійних програм (ОПП) зі спеціальності 184 «Гірництво» на першому (бакалаврському) рівні здобуття вищої освіти.

Для обговорення Концепції підготовки бакалаврів зі спеціальності 184 «Гірництво» Центром експертизи у гірничо-металургійній галузі було ініційовано робочу зустріч, на яку запросили експертів - керівників департаментів з персоналу та фахівців-практики за відповідним профілем компаній «Метінвест», ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та ТОВ «Рудомайн». Зустріч відбулася 29 жовтня 2021 року за адресою пл. Визволення, 2, ІТ-Хаб і проходила у дружній атмосфері.

Основні положення концепції ОПП та особливості підготовки фахівців-гірників презентував к.т.н., в.о. директора Технологічного інституту ДУЕТ Дмитро Пополов та запросив присутніх фахівців-практиків до її обговорення. Головний збагачувальник ТОВ «Рудомайн» Олександр Муравський, головний гірник ПрАТ «Північний ГЗК» Олександр Якимович та начальник бюро з відкритого видобутку ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Максим Миронов були одностайні щодо необхідності забезпечення спеціалізації за окремими напрямами спеціальності «Гірництво», оскільки підготовка фахівця належного рівня потребує більш глибоких знань за обраним профілем. Директор з персоналу та соціальних питань ПрАТ «Північний ГЗК» Андрій Щербак та Олександр Муравський акцентували увагу на необхідності отримання знань з психології та управління персоналом, оскільки випускники-бакалаври можуть обіймати посади майстрів, які повинні вміти працювати з людьми та створювати команди. Це важливі навички в умовах сьогодення, окрім набуття фахових компетенцій. На думку начальника виробничо-технічного відділу ТОВ «Рудомайн» Михайла Канібаса блок вибіркових дисциплін, представлених у концепції ОПП, є доволі репрезентативним, але студенти мають бути орієнтовані викладачами на вибір конкретних дисциплін спеціалізації, згідно уподобань студентів та їх уявлення про відповідний фах. Андрій Щербак наголосив на важливості отримання студентами знань з автоматизації виробничих процесів у гірничій справі, що актуально в умовах тотальної цифровізації та автоматизації. Також всі експерти висловили спільну думку про необхідність посилення практичної підготовки та запровадження практики (ознайомчої, виробничої, переддипломної) протягом всіх років навчання, починаючи вже з другого курсу. Викладачі Технологічного інституту ДУЕТ, члени проєктної групи, також долучилися до обговорення і висловили своє бачення концепції підготовки фахівців-гірників.

В результаті жвавої дискусії запрошеними експертами були зроблені слушні зауваження щодо поліпшення збалансованості і більшої спеціалізації обговорюваної ОПП та у підсумку вироблені спільні напрацювання. Всі рекомендації будуть враховані при перегляді ОПП та її удосконаленні.

Дякуємо всім експертам та викладачам за слушні зауваження і цінні думки та готовність до співпраці у справі підготовки високопрофесійних та конкурентоспроможних майбутніх фахівців-гірників.

01.11.2021
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©