Чорнобиль. Трагедія. Пам’ять

Чорнобиль. Трагедія. Пам’ять

У 2021-му році ми шануємо 35-ті роковини після аварії на Чорнобильській АЕС. Чорнобиль – найбільша катастрофа світу з епіцентром в 100 км від Києва. Проблема, що торкнулась всього світу і майже кожної української сім’ї

26 квітня 1986 світ став свідком жахливої катастрофи в історії людства. Чорнобильська аварія настільки глобальна, що їй привласнили 7-й рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) – події на Чорнобилі стали локальною катастрофою з глобальними наслідками. До слова, 7-й рівень небезпеки також присвоїли аварії на АЕС «Фукусима-1» у Японії, яка сталась у 2011 році внаслідок землетрусу.

  • За даними Американської Комісії Ядерного Регулювання, 28 працівників ЧАЕС померли протягом 4-х місяців після аварії.
  • Грінпіс стверджує, що аварія в Чорнобилі стала причиною смерті від раку близько 90 тисяч осіб по всьому світу.
  • Близько 97% радіоактивних речовин залишилися в напівзруйнованому саркофазі ЧАЕС.
  • Офіційні джерела стверджують, що потрібно буде до 100 років, перш ніж станція буде повністю списана. 200 тонн радіоактивних матеріалів досі перебуває в реакторі Чорнобильської АЕС. Процес виведення АЕС з експлуатації розрахований до 2065 року.
  • Тільки в 2016 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, згідно з якою 26 квітня було проголошено Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу.

Бібліотека рекомендує інформаційну добірку матеріалів:

  • До 35-х роковин Національний Музей «Чорнобиль» відкриє онлайн виставку та представить декілька знакових проєктів. 
    https://www.exhibitions.chornobylmuseum.kiev.ua/
    https://www.chornobylmuseum.kiev.ua/
  • Як працює радіація? Чи варто боятись поїздки у Зону Відчуження? Через скільки там буде безпечно? Що робити, якщо буде ядерний вибух? Як вибухнув 4й блок ЧАЕС? Це та не тільки в серії Talks із науковцями з Чорнобиля 
    https://www.facebook.com/Chornobylinsight
  • Команда ліквідаторів, експертів та культурних діячів створила сайт CHORNOBYL35.com, розробила унікальну айдентику у різних кольорових гамах та запланувала інтерактивну виставку додатку Chornobyl APP.
  • Найбільш цікаві, показові та моторошні архівні факти про Чорнобиль відтепер можна не лише знайти в музеях чи архівах, або нагуглити на профільних ресурсах. Їхню відеоверсію тепер можна побачити на ютубі. Український режисер і дизайнер Андрій Приймаченко візуалізує інформацію про Чорнобильську катастрофу в рамках проєкту Chornobyl Files.
  • Кліпи у зоні відчуження:

- Культовий гурт Pink Floyd презентував у 2014 році кліп на композицію "Marooned", знятий у місті-привиді Прип'яті. Його на каналі гурту переглянули 19 млн разів.

- Також історія про Чорнобиль увійшла до короткометражного фільму-мандрівки шотландського поп-рок співака Паоло Нутіні. Кліп знімався на пісню "Iron Sky". Відео переглянули понад 2 млн разів.

  • У Чорнобильській зоні знімають фільми:

Чорнобиль – Хроніка важких тижнів (1986, режисер Володимир Шевченко)

Перший фільм про катастрофу на Чорнобильській АЕС. Команда режисера Володимира Шевченка провела на місці аварії 100 днів поряд з пожежниками, енергетиками, військовими, дозиметристами і атомниками, що ліквідовували наслідки вибуху. Фільм був показаний у 132-х країнах. Сам В. Шевченко, який за свою роботу отримав призи дев’яти міжнародних кінофестивалів, помер від променевої хвороби через місяць після виходу кіно на екрани. 1987 року Міжнародна асоціація наукового кіно встановила Приз імені Володимира Шевченка.
Розпад (1991, режисер Михайло Беліков)

Один з перших художніх фільмів про трагедію. Картина оповідає не лише про Чорнобильську катастрофу, але й про розпад людських відносин. У 1990 році фільм отримав нагороду Венеціанського кінофестивалю.
Чорнобиль 3828 (2011, режисер Сергій Заболотній)

Документальний фільм українського режисера розповідає про ліквідаторів, які працювали на даху четвертого реактора у найбільш небезпечній зоні «М» з найвищим рівнем випромінювання. Коли робототехніка перестала працювати, до ліквідації залучили солдат та курсантів військових училищ.
Чорнобиль (2019, режисер Йоган Ренк)

Як і інші фільми про Чорнобиль, однойменний серіал розповідає про трагічні наслідки екологічної аварії Чорнобильської станції. В Україні серіал доступний для легального перегляду на стрімінгових платформах oll.tv, megogo.net, sweet.tv, divan.tv.

Джерела:           https://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-chornobil/
                           https://www.cinema.in.ua/filmy-pro-chornobyl/

До роковин пам’яті Чорнобильської трагедії бібліотека ДУЕТ пропонує ознайомитися з тематичною книжковою виставкою «Чорнобиль. Трагедія. Пам’ять».

23.04.2021
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©