З нагоди Дня захисників та захисниць України

З нагоди Дня захисників та захисниць України

З 2015 року день 14 жовтня - офіційне Свято захисників та захисниць України. Свято має багато сенсів. Це і день Покрови і день Українського козацтва і день створення УПА. Покрова здавна вважалася символом захисників, символом воїнів, які боронять свою землю. Сьогодні, як і багато років тому, українські воїни боронять нашу землю. Отже, в цей день  ми не тільки  згадуємо тих хто загинув, а й шануємо сучасних героїв-захисників.

13 жовтня 2021 року представники кафедри соціально-гуманітарних наук, а саме: завідувачка кафедри доктор історичних наук, професор Валентина Шайкан, доцент, кандидат педагогічних наук Марина Волікова, доцент кафедри, кандидат історичних наук Роман Шляхтич, декан юридичного факультету, доцент, кандидат економічних наук Катерина Дацко провели захід серед студентів-першокурсників нашого університету, у приміщенні IT-HUB. Захід присвячено Дню українського козацтва, Національному святу Дню захисника та захисниць України.

Слухачів ознайомлено з історією виникнення цього свята, традицією відмічати Покрова Богородиці – захисниці Запорізького козацтва, згадано було й про заснування Української Повстанської армії саме 14 жовтня 1942 року. Згадали цікаві факти з історії українського козацтва, коли професорка Валентина Шайкан ознайомила студентів з унікальним доробком відомого українського письменника Василя Шкляра, нашого сучасника, лауреата багатьох Премій, серед яких й Народної імені Тараса Шевченка, яку Василь Шкляр отримав від українського народу у 2011 році (гроші збирали українські громадяни).

Студенти були здивовані, коли почули, що Національну премію імені Тараса Шевченко патріот-письменник не прийняв у 2011 році від тодішнього Президента України Віктора Януковича; не менш здивовано сприйняли інформацію про те, що нині вже є помилкою, коли ототожнюють імена Дмитра Вишневецького – засновника Запорізької Січі, з іменем славнозвісного козацького ватажка Байдою, якого у Стамбулі було покарано смертю. А Дмитра Вишневецького врятувала дружина султана Сулеймана Роксолана (Настя Лісовська), він повернувся з турецького полону 1562 року.

Учасники заходу, які дали правильні відповіді на запитання Валентини Шайкан, отримали 3 бестселлера від Василя Шкляра.

На завершення студенти переглянули документальний фільм про Запорізьку Січ, перегляд відбувався за коментарем доцента Романа Шляхтича.

14.10.2021
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©