День слов’янської писемності та культури: невмируща спадщина тисячоліть

День слов’янської писемності та культури: невмируща спадщина тисячоліть

День слов’янської писемності і культури щорічно відзначається 24 травня, в день вшанування пам’яті святих Кирила та Мефодія. Саме вони заклали основу слов'янської писемності, створили новий алфавіт, який отримав назву "кирилиця". Гортаючи сторінки сучасної книжки, не замислюєшся, що за тими невеликими літерами стоїть копітка й ретельна праця попередніх поколінь. Мова й писемність – це фактори, що творять культуру народу. На сьогоднішній день налічується приблизно 60 етносів та 252 мільйони людей, писемність яких ґрунтується на кирилиці. Після приєднання Болгарії до Європейського Союзу 1 січня 2007 року, кирилиця стала 3-м офіційним алфавітом ЄС, після латини і грецького письма.

Державна мова нашої країни – українська і належить до слов'янської групи індоєвропейської мовної сім'ї. Писемність, мова — то є душа кожної нації, її найцінніший скарб. В мові — наша давня й нова культура, ознака нашого національного визнання.  «Як золотоносна ріка, мова переливається в душу нації, творить чуттєву нерозривність українського серця й української землі», – сказав про нерозривність мови й народу Дмитро Павличко. Українська мова - мелодійна, цікава для вивчення і дуже зручна для спілкування.

Пропонуємо вам добірку ресурсів, які допоможуть покращити знання української мови:

«Є-Мова»
Онлайн-платформа для вивчення української мови. На порталі потрібно зареєструватися та пройти тестування на визначення рівня володіння українською мовою. Відтак для учасників відкривається доступ до практичних занять, відео та навчальних текстів. За новинами ресурсу можна стежити у Фейсбуці.

Офіційний сайт української мови
На сайті є правила правопису, пунктуації, правильних наголосів, а також словник синонімів. У розділі «Антисуржик» можна дізнатися, чи вдасться вийти на «слідуючій остановці» та «захлопнути двері».

Лінгвістичний портал «Мова.info»
На порталі серед іншого пропонують правила правопису і добірки словників. Наприклад, відкритий словник новітніх термінів. У довідковій службі є відповіді на поширені запитання.

Словник скорочень української мови

Словопедія (українські словники)

Словник синонімів онлайн
Платформа, на якій розміщений офіційний словник синонімів української мови. За допомогою цього сайту ви зможете не тільки уникнути повторів й тавтологій в тексті, а й збагатити свій лексичний запас.

Як перекладати фразеологізми та сталі вирази

Лайфхаки українською
Телевізійний проект від телеканалу «UA:Перший», доступний на каналі у сервісі YouTube. На відео пояснюють, як правильно вживати наголоси, вітати зі святами і дякувати.

LanguageTool
Онлайн-ресурс допоможе перевірити граматику та пунктуацію в українських текстах. У безкоштовній версії максимальний розмір тексту на перевірку – 20 тис. символів. Для зручності можна завантажити додаток для використання в браузері. Слово підсвічується відповідним кольором залежно від помилки: лексичної, пунктуаційної чи орфографічної. При наведенні курсором на помилку ресурс пропонує варіанти заміни.

Тренажер із правопису української мови
Онлайн-вправи з усіх розділів мовознавства. Перед завданнями можна ознайомитися з правилами. Жодних тестів, усі відповіді треба ставити самостійно: розділові знаки в реченнях чи дефіс у словах. Тож вгадати не вдасться.

Бібліотека ДУЕТ

24.05.2021
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©