ОБЕРЕЖНО – ФІНАНСОВЕ ШАХРАЙСТВО!

ОБЕРЕЖНО – ФІНАНСОВЕ ШАХРАЙСТВО!

Епідеміологічна ситуація в Україні та панічні настрої населення створюють сприятливі умови для розвитку нових шахрайських схем. За даними Національної поліції, лише з початку карантину в Україні було зафіксовано 139 випадків шахрайства при купівлі засобів індивідуального захисту.

Юридична клініка КЕІ у межах проєкту Асоціації юридичних клінік України “Консультації юридичних клінік для споживачів фінансових послуг”  вирішила нагадати, які бувають види фінансового шахрайства, як захистити себе від нього та що робити, якщо ви не змогли протистояти фінансовим шахраям.

Види фінансового шахрайства:

Скімінг, шимінг – викрадення персональних даних про банківську карту за допомогою спеціальних пристроїв, які встановлюються на банкомати (накладні клавіатури, камери, картридери).

Фармінг, фішинг – Online шахрайство шляхом розсилки електронних листів нібито від банків або інших установ для уточнення даних (фішинг) або посилань підробних сайтів (фармінг).

Вішинг – шахрайство шляхом телефонних дзвінків або sms повідомлень ыз вимогою уточнити дані банківської карти з різних, вигаданих шахраєм, причин.

Крадіжка карти – незаконне заволодіння коштами особи шляхом викрадення платіжної картки та зламу або встановлення її пін-коду шахрайським способом.

Шахрайство – заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (ст. 190 Кримінального кодексу України).

Як захистити себе від фінансового шахрайства:

  • Не повідомляйте особисту інформацію особам, які телефонують і представляються працівниками банків або інших фінансових установ. Якщо маєте сумніви, краще подзвонити на гарячу лінію банку (або іншої фінансової установи) та уточнити усі питання.
  • За жодних умов не розкривайте реквізити своїх банківських карток.
  • У випадку втрати картки терміново подзвоніть до банку і заблокуйте її.
  • Користуйтесь банкоматами, які встановлені у відділеннях банків або у публічних місцях.
  • Користуйтесь ліцензійними антивірусними програмами для захисту програмного забезпечення та від розсилки спаму із шахрайських сайтів.
  • Не відповідайте на електронні листи, sms-повідомлення з проханням уточнити персональні дані або перейти за посиланням, які надходять від представників банків або інших фінансових установ.
  • Здійснюйте купівлю на перевірених сайтах, а також за допомогою накладеного платежу.
  • При здійсненні покупок online перевіряйте дані продавця через сервіс «STOP FRAUD», що функціонує на сайті кіберполіції - https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/

За діями фінансових шахраїв слідкує Національна поліція, зокрема, Департамент кіберполіції та Нацкомфінпослуг. Тому якщо ви стали свідками протиправних дій або самі стали жертвою фінансового шахрайства, звертайтеся до:

Департаменту кіберполіції – за формою зворотнього зв’язку - https://ticket.cyberpolice.gov.ua/, на електронну адресу: callcenter@cyberpolice.gov.ua  або за номером 0-800-50-51-70.

Нацкомфінпослуг – за номером (044) 590-57-16.

Зберігайте пильність, за будь яких умов!

Публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку за умовами Договору з Асоціацією юридичних клінік України в рамках гранта, наданого Проектом USAID “Трансформація фінансового сектору".

Підготовлено Юридичною клінікою Криворізького економічного
інституту ДВНЗ «КНЕУ ім. В. Гетьмана»

01.04.2020
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©