У стані паніки

У стані паніки

В рамках циклу консультаційних публікацій наших викладачів публікуються апробаційні та/або науково-популярні, та/або консультаційні (дорадчі), та/або науково-експертні публікації з наукової або професійної тематики.

Хекоян Е.А.

У СТАНІ ПАНІКИ

Зараз ситуація в Україні тривожна, людям незрозуміло, що буде далі і чи дочекаємось ми спокою та стабільності. У такій ситуації дуже важливо зберігати спокій.

Практика свідчить, що елементарні психологічні знання тих психологічних явищ, з якими людина може зіткнутися в момент сильної тривоги, дозволить психологічно до них підготуватися.

Потреба в безпеці – природня для людини, тобто те, що зараз відчувають наші люди - це норма. Ті, хто психологічно готовий до нинішніх подій, був на війні, звісно, сприймають все спокійніше. Людям треба зараз говорити те, що вони зараз відчувають - це нормальна реакція, але щоб вони себе нормально почували, є кілька методів екстреної психорегуляції.

Панічна атака — незрозумілий, нестерпний для людини приступ тяжкої тривоги, яка супроводжується страхом, у поєднанні з різноманітними вегетативними (соматичними) проявами. Такими як – раптове підвищення серцебиття, задухи, болі в грудях, запаморочення, сильної слабкості, відчуття нереальності того, що відбувається. При цьому майже завжди з’являється страх раптової смерті, втрати контролю над собою або страх збожеволіти.

Панічний напад розвивається швидко, його симптоми досягають максимальної інтенсивності зазвичай протягом 5-10 хвилин і потім також швидко зникають. Таким чином, панічний напад виникає і проходить сам по собі, не представляючи реальної фізичної загрози для життя.

Ефективним способом самодопомоги під час панічної атаки є дихальні вправи. Основне для чого це робити – це збільшення вуглекислого газу в крові та зменшення рівню адреналіну. Прискорене дихання, яке викликане панікою, змінює газовий баланс в крові та викликає ще більше неприємних відчуттів. Цьому ефекту можна запобігти шляхом уповільнення дихання.

У стані паніки, ажитації та страху можна зробити багато помилок, необдуманих рішень, втратити і сили, і час. Тому, якщо у себе чи рідних спостерігаєте панічний стан, занепокоєння, тремтіння, втрату реальності і навіть просто збуджений або придушення стан, вивести людину до тями, зняти емоції та повернути адекватність допоможіть психологічні техніки зниження рівня тривожності.

Всі статті циклу за посиланням.

30.01.2023
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©