Підвищення ефективності вимірювання окисленності металу з застосуванням магнієвих ковпачків

Підвищення ефективності вимірювання окисленності металу з застосуванням магнієвих ковпачків

Кривенко В.В., Чупринов Є.В., Коренко М.Г.
Державний університет економіки і технологій

ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИМІРЮВАННЯ ОКИСЛЕННОСТІ МЕТАЛУ З ЗАСТОСУВАННЯМ МАГНІЄВИХ КОВПАЧКІВ

Kryvenko V.V., Chuprinov E.V., Korenko M.G.
State University of Economics and Technology

INCREASING THE EFFICIENCY OF METAL OXIDATION MEASUREMENT WITH THE APPLICATION OF MAGNESIUM CAPS

Abstract. Determination of metal oxidation is a serious problem of modern converter melting. The difference between the equilibrium and actual activity of oxygen increases as carbon is oxidized and can vary over a wide range, which not only negatively affects the technological process, but also leads to increased waste of deoxidizers, increasing the cost of finished products.

Key words: steel smelting, oxidation, measurement, magnesium caps.

Анотація. Визначення окиснення металу є серйозною проблемою сучасної конвертерної плавки. Різниця між рівноважною та фактичною активністю кисню в міру окислення вуглецю збільшується і може змінюватись у широких межах, що не тільки негативно впливає на технологічний процес, а й призводить до підвищеної перевитрати розкислювачів, збільшуючи собівартість готової продукції.

Ключові слова: виплавка сталі, окисленність, вимірювання, магнієві ковпачки.

Існуючі способи зниження окисленості дають позитивний ефект, але вони часом вимагають попереднього вимірювання концентрацій кисню.

Методи, що використовуються сьогодні, не завжди дозволяють проводити ці вимірювання з високою точністю, що пов'язано з недоліками гальванометричних систем і їх малої придатності для серйозних виробничих умов через тривалість налаштування.

Проведені промислові дослідження показали, що використання високоомних потенціометрів з катодним повторювачем має суттєві перспективи, проте для їх ефективного використання необхідно підібрати оптимальну конструкцію наконечника, яка б забезпечувала високий ступінь захисту від високих температур і відтворюваність результатів.

Були проведені експерименти щодо використання ковпачків, виготовлених з оксидів алюмінію та магнію.

Результати показали, що використання зондів з ковпачками з магнію дозволяє вирішити низку проблем.

Так, практично не відбувається розтріскування вогнетривких ковпачків під впливом різкого перепаду температур, що характерно для алюмінієвих ковпачків.

Була вирішена проблема ошлакування головки активометра під час роботи з в'язким гетерогенним шлаком; припинився обрив молібденових проводів у місцях з'єднання з клемами; перестала утворюватися металева кірка при вимірі окисленості у виливницях та промковшах МБЛЗ.

Всі статті циклу за посиланням.

28.01.2023
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©