Аналіз застосування програмного забезпечення для підготовки студентів технічних фахівців

Аналіз застосування програмного забезпечення для підготовки студентів технічних фахівців

В рамках циклу консультаційних публікацій наших викладачів публікуються апробаційні та/або науково-популярні, та/або консультаційні (дорадчі), та/або науково-експертні публікації з наукової або професійної тематики.

Кривенко В.В., Чупринов Є.В., Коренко М.Г.
Державний університет економіки і технологій

АНАЛІЗ ЗАСТОСУВАННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ ТЕХНІЧНИХ ФАХІВЦІВ

Kryvenko V.V., Chuprinov E.V., Korenko M.G.
State University of Economics and Technology

ANALYSIS OF THE APPLICATION OF SOFTWARE FOR THE TRAINING OF STUDENTS OF TECHNICAL SPECIALISTS

Abstract. A modern metallurgist-technologist must be able to work with a wide range of programs and possess knowledge for their application in solving practical tasks. Modern software in the training process allows training metallurgists of a high level. Unfortunately, quite a lot of software products are distributed only under commercial licenses, so the question arises of using free analogues of software products that would be no less effective.

Key words: metallurgist-technologist, software product, speed of research, electronic computing machines.

Анотація. Сучасний металург-технолог повинен вміти працювати з широким обсягом програм і володіти знаннями для їх застосування при вирішенні практичних завдань. Сучасне програмне забезпечення в процесі навчання дозволяє готувати металургів високого рівня. На жаль, досить багато програмних продуктів поширюється тільки за комерційними ліцензіями, тому постає питання використання безкоштовних аналогів програмних продуктів, які були б ефективні.

Ключові слова: металург-технолог, програмний продукт, швидкість досліджень, електронно-обчислювальні машини.

На сьогоднішній момент електронно-обчислювальні машини знайшли в нашому житті досить широке застосування, і стали невід'ємним інструментом для проведення досліджень, автоматизації виробничих процесів та виконання розрахунків. Металурги-технологи все частіше стикаються з необхідністю обробки результатів експериментів у короткий термін.

Тому, для підвищення конкурентоспроможності, сучасний металург-технолог повинен вміти працювати з широким обсягом програм і володіти знаннями для їх застосування при вирішенні практичних завдань. Сучасне програмне забезпечення в процесі навчання дозволяє готувати металургів високого рівня, які вміють швидко адаптуватися в будь-яких реальних виробничих умовах.

На превеликий жаль, досить багато програмних продуктів поширюється тільки за комерційними ліцензіями, тому їх широке застосування стає неможливим. У зв'язку з цим, постає питання використання безкоштовних аналогів програмних продуктів, які були б не менш ефективні.

Зокрема, більшість лабораторних та практичних робіт, пов'язане з виконанням складних розрахунків, орієнтованих на виконання в табличних процесорах. Найбільш відомим рішенням у даному сегменті є Excel, який входить до офісного пакета Microsoft Word. Якісним безкоштовним аналогом для цієї програми є Calc, який поширюється в комплекті офісного пакету OpenOffice.

Функціонал цього табличного редактора дає можливість працювати з великими обсягами даних, проводити складні обчислення, підключати програмовані середовища, а також проводити дослідження, що базуються на статистичних даних. Використовуючи OpenOffice Calc, було розроблено нові практичні та лабораторні роботи, в яких виконувався аналіз різних технологічних статистичних даних, визначалися кореляційні залежності, проводився активний експеримент, знаходилися коефіцієнти для простої лінійної регресії методом найменших квадратів тощо.

Широке використання персонального комп'ютера дозволяє не тільки підвищити швидкість досліджень, але й надати металургам-технологам навички роботи з сучасною обчислювальною технікою.

Всі статті циклу за посиланням.

27.01.2023
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©