Банківська система часів визвольної війни.

Банківська система часів визвольної війни.

 

 

В лютому 2022 року російська федерація здійснила широкомасштабне вторгнення до України. За своїм наповненням такі дії агресора означають війну без оголошення з метою знищення української державності і покорення (знищення) української нації. Військові дії мають нищівний характер, ворог намагається знищити не тільки військовий потенціал, а і усю економіку країни. За урядовими оцінками та оцінками міжнародних фінансових організацій, ВВП країни в 2022 році зменшиться на третину. Звісно, що це матиме довгострокові негативні наслідки для фінансового сектору, але ситуація була б вже зараз набагато гіршою, якщо б не злагоджені професійні дії фінансистів на усіх рівнях.

 

Національний банк України від самого початку агресії спрацював дуже професійно. Першочергово були прийняті наступні заходи:

 

  • фіксація валютного обмінного курсу та встановлення валютних обмежень, що запобігло виникненню валютної паніки, сприяло здійсненню фінансування критичного імпорту, обмежило валютні спекуляції;
  • вже від самого початку агресії Національний банк України разом з Міністерством фінансів України запровадив механізм емісії і розміщення військових облігацій України. Мета емісії цих цінних паперів – фінансування витрат на проведення заходів з відсічі збройної агресії. Національний банк України і комерційні банки мають у своїх портфелях військових облігацій на суму, що перевищує 200 млрд. грн.;
  • Національний банк України усіляко підтримував банківську систему України шляхом надання кредитів рефінансування та послаблення (або відтермінування) ряду економічних нормативів;
  • регулятор заборонив виплачувати комерційним банкам дивіденди, але натомість не застосовував заходи впливу за порушення нормативів капіталу та ліквідності, відтерміновано підвищення NSFR, дозволено використовувати банкам хмарні послуги з інших країн.
  •  

Банківська система України підійшла до кризи, пов’язаної з широкомасштабним військовим вторгненням, в цілому стійкою. Тут є заслуга і регулятора, і професійним діям менеджменту банків. Від початку Глобальної фінансової кризи 2008-2009 років і до сьогодні банківська система України працює в безперервному стресовому режимі. Справедливою є теза, що Збройні сили України на сьогодні є найбільш професійною і боєздатною армією Європи, а українська фінансова система (в тому числі її банківській сектор) є дуже професійною, стресостійкою і технологічною.

 

Щодо останнього – через трагічні події багато українців вимушені були виїхати за кордон. Зараз ми маємо багато свідчень про те, що технологічність наших банківських сервісів часто є вищою. Необхідно згадати перші дні війни. Національний банк України та комерційні банки працювали злагоджено. Такі електронні банківські сервіси як Приват24, monobank працювали практично без збоїв, система безготівкових платежів працювала і працює практично бездоганно. Саме головне – банківська система спромоглася уникнути паніки. Упродовж війни сума коштів на рахунках банків збільшилася, а проблеми з отриманням готівки спостерігалися лише у перші дні війни.

 

Сформована за роки криз довіра вкладників уберегла банки від критичного відпливу коштів навіть на початку війни. Завдяки злагодженим діям Національного банку України і комерційних банків ліквідність не була проблемою, і не є проблемою зараз. Банки продовжували програми пільгового кредитування бізнесу (5-7-9) і виконували усі покладені на них зобов’язання, було формалізовано кредитні канікули - це приклади справжнього державно-приватного партнерства. Важливим є те, що банки на рівні системи мають операційний прибуток. Основним ризиком системи зараз є кредитний ризик. Частка непрацюючих кредитів в системі знаходиться в межах 30%, що відповідає довоєнному рівню (хоча прогнозують, що до кінця року ситуація може погіршитися).

 

В цілому можемо констатувати, що в умовах війни банківська система України показала свою стійкість, професійність, здатність обслуговувати державні і приватні інтереси. НБУ забезпечить комерційним банкам можливість і надалі працювати стабільно та відновити частково втрачений капітал.

 

19.10.2022
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©