Обговорення освітніх програм підготовки здобучів різних рівнів спеціальності 071 «ОБЛІК І ОПОДАТКУВАННЯ»

Обговорення освітніх програм підготовки здобучів різних рівнів спеціальності 071  «ОБЛІК І ОПОДАТКУВАННЯ»

Кафедра обліку і оподаткування Державного університету економіки і технологій продовжує активно працювати над вдосконаленням якості освітньо-професійних програм підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування».

29 червня 2022 року відбулася відкрита онлайн-зустріч зі стейкхолдерами (здобувачами, потенційними роботодавцями) освітньо-професійних програм на початковому (короткий цикл), першому (бакалаврському) та другому (магістерському) рівнях. Протягом зустрічі обговорювались актуальність діючих програм, здобувачі і випускники висловили власні думки щодо навчання на цих програмах та представили своє бачення підвищення їх якості; роботодавці також позитивно оцінили освітні програми та надали рекомендації виходячи з власного практичного досвіду.

Зустріч проходила за сприяння Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій.

На зустрічі були присутні:

1) Зовнішні експерти – представники роботодавців:

  • Кравець Оксана Леонідівна - головний бухгалтер ТОВ «ЮПК ЮРПРОЕКТ».
  • Гога Олена Всеволодівна - завідувач відділу бухгалтерського обліку, головний бухгалтер Виконавчого комітету Довгинцівської районної в місті ради.
  • Бєлкіна Тамара Петрівна - головний бухгалтер Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Криворіжгаз».

2) Внутрішні експерти – здобувачі вищої освіти:

  •  Котенко Катерина - випускниця 2022 р., молодший бакалавр.
  •  Тімченко Олексій - студент 1 курсу, здобувач ОС «молодший  бакалавр».
  •  Бондар Діана - випускниця 2022 р., бакалавр.
  •  Мезгіш Тетяна - випускниця 2022 р., бакалавр.
  •  Шкапа Віталій - випускниця 2022 р., бакалавр.
  •  Науменко Катерина - студентка 1 курсу, здобувач ОС  «магістр».

 3) Викладачі кафедри – члени проектної групи:

  • Олена Руденко, в.о. зав. каф. обліку і оподаткування, гарант освітньої програми підготовки здобувачів вищої освіти на другому (магістерському) рівні.
  • Ольга Кондратюк, доцент кафедри обліку і оподаткування, гарант освітньої програми підготовки здобувачів вищої освіти на початковому (короткий цикл) та першому (бакалаврському) рівнях.
  • Руслан Дутчак, к.е.н., старший викладач кафедри обліку і оподаткування, в.о. директора ННЕІ ДУЕТ.

На зустрічі була присутня Світлана Волинець - представник Центру менеджменту якості освіти ДУЕТ. Модерувала зустріч Ірина Васильчук, д.е.н., професор, керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі.

Зустріч розпочалася з презентації мети, особливостей та новацій ОПП підготовки здобувачів на другому (магістерському) рівні «Облік і оподаткування», яку зробила Олена Руденко – в.о. завідувача кафедри обліку і оподаткування та, одночасно, гарант освітньої програми.

Під час обговорення як зовнішні, так внутрішні експерти звернули увагу як на позитивні характеристики рецензованої ОПП, так і на її слабкі місця. Зокрема, представники роботодавців були одностайні у своїй оцінці новацій, які передбачають можливість вибору студентами навчальних дисциплін для фахової спеціалізації з цілого переліку дисциплін, а не пакетами, як це було раніше.

Особливості ОПП підготовки здобувачів вищої освіти на першому (бакалаврському) рівні «Облік і оподаткування» та на початковому рівні (короткий цикл) представила Ольга Кондратюк (доцент кафедри обліку і оподаткування, гарант освітньої програми) та акцентувала увагу на внесених змінах до освітніх програм.

Обговорюючи зміст та структуру освітніх програм на першому і другому рівнях Олена Гога (завідувач відділу бухгалтерського обліку, головний бухгалтер Виконавчого комітету Довгинцівської районної в місті ради) зазначила, що освітні компоненти ОПП збалансовані за обов'язковими та вибірковими компонентами та дозволяють студентам сформувати необхідні навички та компетентності. Підтримала її оцінку Тамара Бєлкіна (головний бухгалтер Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Криворіжгаз»), і звернула увагу присутніх на необхідність більш поглибленого вивчення дисциплін податкового спрямування, які дозволяють майбутнім бухгалтерам краще зрозуміти систему оподаткування підприємства.

Стейкхолдери говорили про актуальність і доцільність у плані підготовки таких освітніх компонент, як соціальну відповідальність, управлінський аналіз, оподаткування, звітність (фінансова, не фінансова, управлінська, податкова, статистична).

Присутні на зустрічі студенти – здобувачі вищої освіти, також відмітили можливість обирати дисципліни згідно уподобань та майбутньої спеціалізації як переваги оновлених програм. Крім того, студенти висловили думку щодо доцільності посилення практичного спрямування освітніх програм бакалаврського рівня, зокрема і за рахунок збільшення видів та кількості годин виробничої практики та необхідності вивчення дисциплін для набуття навичок роботи з прикладними програмами для обліку і звітності.

При обговоренні освітньої програми підготовки здобувачів вищої освіти на початковому рівні (короткий цикл) усі стейкхолдери відмітили сучасний план підготовки фахівців за короткий термін, достатню кількість дисциплін професійного спрямування та дисциплін, що дозволяють отримати цифрові компетентності. Висловили думку, що введення практики на першому курсі є дуже доцільним для підготовки фахівців за короткий час.

Загалом всі експерти наголосили, що освітньо-професійні програми є достатньо збалансовані за теоретичною та практичною складовими, обов’язковою та вибірковою компонентами, є актуальними та конкурентними.

За результатами обговорень вироблено спільні пропозиції щодо підвищення якості підготовки фахівців за освітніми програмами різного рівня за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування».

30.06.2022
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©