Запроваджуємо оновлену програму підготовки бакалаврів за спеціальністю “Комп'ютерні Науки” у ДУЕТ

Запроваджуємо оновлену програму підготовки бакалаврів за спеціальністю “Комп'ютерні Науки” у ДУЕТ

15 червня 2022 року о 16.00 відбулася відкрита онлайн-зустріч зі стейкхолдерами освітньо-професійної програми (ОПП) щодо обговорення ОПП «Комп'ютерні науки» підготовки здобувачів освіти на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти за спеціальністю 122 «Комп'ютерні науки».

Зустріч проходила за сприяння Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій.

Через військові дії зустріч проходила он-лайн за допомогою платформи Zoom.

На зустрічі були присутні:

1) Зовнішні експерти — представники роботодавців:

Ігор Урдін - головний інженер ТОВ “Семіол”.

Оксана Курмаш - керівник Тренінгового центру QаtestLab.

Костянтин Галунко – директор LLC «Remote Support Solutions».

2) Зовнішні експерти — представники академічної спільноти:

Сергій Семеріков — д. пед. н., професор, професор кафедри інформатики та прикладної математики, КДПУ.

Андрій Стрюк - к.пед.н., зав. каф. моделювання і програмного забезпечення, КНУ.

Ігор Котов - д.т.н., доцент кафедри моделювання і програмного забезпечення КНУ.

3) Внутрішні експерти – здобувачі вищої освіти:

Олександр Матейко – студент 2 курсу спеціальності «Комп’ютерні науки».

4) Викладачі кафедри– члени проектної групи:

Вікторія Соловйова - кандидат економічних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри інформаційних технологій і моделювання, гарант освітньої програми «Комп’ютерні науки» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти.

Людмила Шокотько – завідувач лабораторії «Комп’ютерних технологій» факультету інформаційних технологій.

Олександр Астаф'єв – кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри інформаційних технологій і моделювання.

Олег Васильєв – викладач кафедри інформаційних технологій і моделювання.

5) Представники адміністрації:

Анатолій Супрун – кандидат економічних наук, доцент, в.о. декана факультету інформаційних технологій.

Модератор: Ірина Васильчук, д.е.н., професор, керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі.

Розпочала зустріч модератор Ірина Васильчук, керівник Центру експертизи у гірничо-металургійній галузі Державного університету економіки і технологій, доктор економічних наук, професор, яка привітала усіх присутніх та зазначила мету зустрічі. Коротко про мету, особливості та змістове наповнення освітньої програми «Комп'ютерні науки» доповіла присутнім гарант ОПП Вікторія Соловйова.

Під час обговорення зовнішні експерти — представники роботодавців та академічної спільноти - наголосили на логічній побудові, збалансованості та актуальності ОПП. Зокрема, Сергій Семеріков (д. пед. н., професор, професор кафедри інформатики та прикладної математики, КДПУ) акцентував увагу на унікальності освітньої програми, яка відображається у освітніх компонентах. Водночас експерт вважає недостатньо прописаними програмні результати і фахові компетенції, які відповідають певним освітнім компонентам, на що потрібно буде звернути увагу при підготовці до акредитації. Експерт позитивно відмітив наявність гарної матеріальної бази, яка відповідає вимогам підготовки фахівців даного профілю. Андрій Стрюк (к.пед.н., зав. каф. моделювання і програмного забезпечення, КНУ) звернув увагу присутніх на склад проектної групи, яка представлена лише викладачами економічного профілю, а мають бути і фахівці за спеціальністю. Крім того, на думку експерта, в межах освітньої програми доцільно передбачити і вивчення інших сучасних мов програмування, а не лише мови Python. На це зауваження відповіла Людмила Шокотько (завідувач лабораторії «Комп’ютерних технологій» факультету інформаційних технологій), яка зазначила, що вивчення інших сучасних мов програмування передбачено у відповідних дисциплінах навчального плану.

Долучилася до обговорення і Оксана Курмаш (керівниця Тренінгового центру QаtestLab), яка залишилася задоволеною тим, що студенти вивчають саме мову Python, оскільки ця мова дозволяє майбутнім фахівцям-тестувальникам програм швидко розібратися з тонкощами та особливостями роботи. На її думку доцільно було б включити до навчального плану і спеціальну дисципліну “Тестування програмного забезпечення”, що підсилило б компетенції майбутніх фахівців. Ігор Урдін (головний інженер ТОВ “Семіол”) та Костянтин Галунко (директор LLC «Remote Support Solutions») надали письмові пропозиції.

На думку внутрішнього стейкхолдера студента Олександра Матейко (здобувач освіти за спеціальністю “Комп'ютерні науки (2 курс)), більша орієнтація освітньої програми на опанування навичок Data Science, порівняно з діючою ОПП, дозволить студентам розширити набуті компетенції та отримати осучаснені знання у сфері аналізу економічної інформації на основі можливостей аналізу Великих даних.

Запровадження оновленої освітньої програми позитивно оцінив і в.о. декана факультету інформаційних технологій Анатолій Супрун.

Після обговорення ОПП «Комп'ютерні науки» на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти Вікторія Соловйова підбила підсумок дискусії та розповіла про перспективи вдосконалення програми за результатами обговорення з експертами – стейкхолдерами та власного бачення кафедри інформаційних технологій і моделювання щодо розвитку спеціальності.

Підсумовуючи результати обговорення ОПП модератор Ірина Васильчук озвучила вироблені спільні пропозиції щодо підвищення якості підготовки майбутніх фахівців за спеціальністю 122 “Комп'ютерні науки”, які будуть покладені в основу удосконалення ОПП та навчального плану.

 

 

17.06.2022
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©