Місто з майбутнього очима студента: креативні інновації та зручна інфраструктура

Місто з майбутнього очима студента: креативні інновації та зручна інфраструктура

Минулих вихідних студенти ДУЕТ, які спочатку через ковід, а потім через повномасштабне вторгнення росії, постійно навчалися та комунікували в онлайн режимі, нарешті зустрілися офлайн. Привід для зустрічі більш ніж вагомий – проектування міста майбутнього. Керівники та викладачі університету організували у парку Гданцівському для молоді науковий пікнік – інтерактив, який поєднує відпочинок і навчання та є дуже популярним у Європі. Студентам запропонували уявити, яким вони уявляють Кривий Ріг через декілька років, при цьому не обмежуючи себе в баченні масштабів розвитку нашого міста.

«Головна візія цього заходу - витягти їх з онлайну, щоб вони зустрілися, могли налагодити комунікації, побачити, що кожна мрія досяжна, окреслити ці мрії про місто, в якому вони хочуть жити вже після війни і зрозуміти, як дійти до цього, які проєкти вони вже зараз можуть реалізовувати», - розповіла Ірина Максимова - завідувачка кафедри міжнародної економіки ДУЕТ

Бажаючих спроектувати місто майбутнього виявилося навіть більше, ніж того очікували організатори. 50 студентів ДУЕТ різних спеціальностей: міжнародні відносини, фінансисти, журналісти, менеджери, маркетологи, студенти технічних спеціальностей та юристи розподілилися на 5 команд. Креативити і фантазувати учасникам запропонували у декількох сферах: бізнес і сервіс, креативне середовище, індустрія та освіта. За годину студенти змогли схематично та текстово окреслити зміни, які хочуть бачити у Кривому Розі. Консультували учасників керівники кафедр університету, спеціалісти у юридичній, економічній, історичній та інших галузях. Проєкти, які презентували команди, вражають своєю креативністю, актуальністю та масштабами: починаючи від очищення річок, інклюзивних та аквапарків і закінчуючи експрес-потягом через все місто та концерт-холом.

Анна Поддуєва, студентка ДУЕТ, разом з командою зробила акцент на базових речах:

«наше місто, на жаль, не є прикладом супер модернізованого на даний момент міста, є такий парк, як Гданцівський, він гарний, але він є тільки в одному районі , а має бути в різних районах. Також ми зробили акцент на тому, що у нас є закинуті промислові зони, які можна було модернізувати і зробити креативним місцем як FESTrepublic у Львові»

А от Дмитро Пас, який представляв іншу команду, каже, що з дитинства мріяв стати мером чи Президентом, тому постійно обмірковував подібні проєкти, які покращать життя людей міста, завдяки такому заходу ними нарешті вдалося поділитися:

«у мене були ідеї, як реалізувати наше місто, щоб тут хотілося залишатись, щоб ми не дивилися в інший бік кордону, щоб наші люди залишалися тут. Під час створення проєкту ми сперечалися в деяких нюансах, але наприкінці вже побачили готову реалізацію цього проєкту в більш точних та яскравих фарбах. Найнеобхідніше-це побудувати сучасну інфраструктуру, щоб було зручно пересуватися містом, добиратися до аеропортів, вокзалів і інших міст. У нас багато трамваїв, маршрутів, але це не зручно,  бо немає одного маршруту з Тернів до Інгульця, або з Карачунів до Тернів чи Довгинцевого, повинен бути зручний маршрут, нехай з пересадками, але щоб вони не займали багато часу. Щось ми бачили в інших містах, щось закордоном, у кожного був свій експіріенс з минулого, я, наприклад, багато подорожую. Хочеться реалізувати щось нове, те, чого немає в інших містах, ми запропонували великий економічний район, якого, на жаль,  немає в жодному місті нашої країни, в інших країнах це дуже популярно, вони будують відокремлені райони, де можна будувати економічний бізнес. Це змінило би Кривий Ріг, у нас з’явились би нові робочі місця, нове житло, інфраструктура»

За усіма презентаціями, обговореннями, дискусіями і деталями проєктів уважно спостерігав спеціальний гість, директор КП «Інститут розвитку міста» Юрій Власенко, якого запросили, як головного спеціаліста з інновацій у місті. Він зізнався, що деякі проєкти дуже приємно вразили:

«сподобалися всі презентації, у них є чітке бачення майбутнього, воно у багатьох співпадає, вони чітко розуміють проблематику та виклики, які стоять перед містом, вони багато в чому співпадають з міською стратегією  і мені також це дуже подобається, у молоді своєрідне бачення, тому це дуже добре. Дуже сподобалися ідеї про зменшення кількості реклами, як це буде впливати на візуальне сприйняття міста. Це індикатори, які дозволяють нам визначитися що в правильному напрямку рухаємося. Сподобалися ідеї, нехай і трохи фантастичні на сьогодні, про модернізацію палаців культури, будівництво нового аеропорту, цікаві ідеї по розвитку транспортної мережі. Точно буду приїжджати на такі зустрічі, тут дуже багато молодих талановитих людей, хочеться з ними ділитися досвідом, будемо кликати їх залучати як мешканців міста до різних проєктів, аби виказати їхню думку, зворотній зв’язок важливий»

 Такі зустрічі, як креативний науковий пікнік, окрім всього, дозволяють майбутнім випускникам оволодіти навичками публічних виступів, вмінням, яке знадобиться у всіх сферах їхнього життя. І, можливо, у майбутньому не лише в мріях, а й у реальному житті, котрийсь з учасників цього заходу працюватиме в «Інституті розвитку міста» чи навіть сидітиме в кріслі міського голови і втілюватиме у життя запропоновані на пікніку проєкти. Яким буде наше місто у майбутньому покаже час, але впевнені вже зараз, що воно буде найгарнішим і максимально пристосованим для людей.

23.05.2022
CONTACTS: Medichna street 16, Kryvyi Rih, Ukraine duet.edu.ua@gmail.com +380 97 214 8869
SELECTION COMMITTEE: Liberation Square 2, Kryvyi Rih, Ukraine vstup.duet@gmail.com +380 98 207 3648

Генеральні партнери

Copyright 2024 ©